PODCAST

Pokalbis apie laimę su šefu Jonu Paleku (+ 2 modernių Kūčių receptai)2 min read

21 gruodžio, 2019 33 min
Rimantė Kulvinskytė

Autorius:

Rimantė Kulvinskytė

Pokalbis apie laimę su šefu Jonu Paleku (+ 2 modernių Kūčių receptai)2 min read

Reading Time: 2 minutes

Kokie laimės receptai slepiasi virtuvėje? Ko galima pasimokyti iš sultinio ir kaip pakeisti požiūrį į maistą ir į jo gaminimą, kad didžiosios žiemos šventės ne stresą keltų, o dovanotų džiaugsmą ir ramybę? Net ir su peiliu rankoje. Apie laimę gaminti ir geriausių pasaulio restoranų paslaptis LRT radijo laidoje LAIMĖS DIETA kalbamės su restorano „Delta Mityba“ šefu Jonu Paleku.
Primenu, kad LAIMĖS DIETA LRT radijo eteryje skamba kiekvieną ketvirtadienį 12:12 val. Laida kartojama ketvirtadieniais po 18 val. žinių ir sekmadieniais tuo pačiu metu.

O žemiau – Jono Kūčių receptai.

Du receptai iš Jono Paleko virtuvės tiesiai į Jūsų keptuvę, o tada dar ir ant Kūčių stalo!

Laimes dieta Patreon banner

Ne paslaptis, kad pasaulinėje ekologijos krizėje vieną iš pagrindinių vaidmenų vaidina mėsos suvartojimas ir gyvulininkystė. Mūsų tradicinis Kūčių stalas yra puiki proga pagalvoti, kad lietuviškas šūkis „nei dienos be dešros“ yra atgyvena. Atsisakydami pieno ar mėsos, mes nebūtinai save baudžiame – taip vis vien galime atrasti išskirtinius skonius ir laimę valgyti per Kūčias.

Šakniavaisiai su apelsinais ir migdolais:
• pora kilogramų sezoninių šakniavaisių (tiks morkos, saliero šaknys, pastarnokai, griežčiai ir panašiai)
• Druskos, alyvuogių aliejaus, grūstų pipirų, poros skiltelių česnako, čiobrelio ir rozmarino
• Dvi stiklinės apelsinų sulčių
• Sauja kepintų ir sūdytų migdolų
Daržoves nuskusti ir supjaustyti stambiais gabalais, su aliejumi, druska, pipirais, česnaku ir žolelėmis iškepti orkaitėje. Kol jos kepa, prikaistuvyje virti apelsinų sultis kol nugaruos 3/4 jose esančio vandens ir jos pavirs sodriu padažu. Daržoves perdėkite į serviravimui skirtą lėkštę, apipilkite apelsinais ir sukapoję užbarstykite migdolus.

Grūdų salotos
• Po stiklinę trijų rūšių grūdų ar ankštinių produktų (tinka avižos, perlinės kruopos, pupelės, perlinis kuskusas, lęšiai ir taip toliau)
• Trys svogūnai ir pora skiltelių česnako
• Šaukštelis garstyčių, viena citrina ir aliejaus kepimui
Grūdus ar pupeles išvirti pagal instrukcijas ant pakuotės (visus atskirai), atvėsinti ir sumaišyti. Susmulkintus svogūnus ir česnaką kepti ant lėtos ugnies, įpylus nemažai aliejaus, o kai sukepa, šiek tiek atvėsinti, sudėti garstyčias, įspausti citriną ir sumalti su rankiniu blenderiu. Svogūnų masę įmaišyti į grūdus ir pasūdyti.

Skanaus!

Jonas

Rimantė Kulvinskytė

Rimantė Kulvinskytė

Esu žurnalistė, televizijos ir radijo laidų vedėja, mama, žmona, dukra ir draugė. LAIMĖS DIETA yra mano kelionė ir bandymas sujungti visus šiuos vaidmenis taip, kad kiekviename jų jausčiausi laiminga. Čia dalinuosi savo asmeniniais išgyvenimais, patirtimis ir pamokomis, kurios suteikia drąsos pradėti dieną. Labai tikiuosi, kad čia rasi kažką artimo sau.
Patiko straipsnis? Paremkite puslapį Patreone (spauskite mygtuką, esantį žemiau).