DARBAS

LAIMĖ DIRBTI: Didžioji mėsininko meilė – konditerija, o motyvacija – klientai5 min read

12 lapkričio, 2020 4 min
Rimantė Kulvinskytė

Autorius:

Rimantė Kulvinskytė

LAIMĖ DIRBTI: Didžioji mėsininko meilė – konditerija, o motyvacija – klientai5 min read

Reading Time: 4 minutes

Ilgametės savęs paieškos, metai sunkaus fizinio darbo gamykloje, kaip prisipažįsta mano pašnekovas, buvo aptemdyti daugybės nusivylimų.
– Jaučiausi neįvertintas – juk vien pinigai laimės neatneša, norisi pagarbos, supratimo. O čia, „Maximoje“, viskas kitaip. Jau nuo pirmų dienų pajutau, ką reiškia pagarbus požiūris į darbuotoją, kiek daug duoda taisyklių laikymąsis, tvarka – toje visumoje ir yra visa laimės dirbti esmė.

Pardavėju „Maximoje“ Artūras Pozareckas (39) dirba jau dvejus metus. Statybos mokslus baigęs vyras pagal specialybę beveik nedirbo, didžiąją dalį profesinio gyvenimo praleido gamindamas baldus. Tačiau vieną dieną sulaukė pasiūlymo išmokti mėsininko amato. Ar nebaisu buvo keisti darbą, kurį dirbo 9 metus, pasiteirauju, o Artūras santūriai nusišypso.

– Kas nerizikuoja, tas negeria šampano. Žinau, kad pokytis kardinalus, bet aš labai mėgstu gaminti. Namuose ir su mėsa, ir su tortais bei pyragais draugauju. Tiesą pasakius, norėjau dirbti konditerijoje, buvo pasiūlymas važiuoti į Kauną mokytis, bet… nenuvažiavau. Likau čia ir dirbu mėsos skyriuje. Pamenu, kaip visko bijojau pirmąją darbo dieną – atrodė, kad kiekvienam kampe manęs laukia nesusipratimai, – juokiasi Artūras. – Startavau nuo mėsininko, o paskui vadybininkė pasiūlė pereiti į mėsos padavėjus. Esu jai labai dėkingas, kad mane pastebėjo ir padrąsino eiti į pardavėjus – man tai tikrai neblogai sekasi.

Laimes dieta Patreon banner

Kartais tenka ir edukuoti

Prieš pradedant dirbti, Artūrui teko išklausyti specialų kursą, pasimokyti mėsininkystės. Iš tų kursų, pamena pardavėjas, jam labiausiai įstrigo nesusipratimas su suolo draugu.

– Jis šventai tikėjo, kad „Maximos“ parduotuvės turi patalpas, kuriose ganosi kiaulės, – prisimindamas kikena Artūras. – Prireikė laiko jį įtikinti, kad šviežia mėsa atvežama į ūkių, mums tereikia ją paruošti.

Su Artūru panyrame į prisiminimus – juokas juokais, bet dabartiniai vaikai tikrai nelabai nutuokia apie tai, iš kur atsiranda mėsa, o mudu, pasirodo, dar pamename ir skerstuves, kurios pas močiutę kaime būdavo vienas svarbiausių metų įvykių, ir šviežius vėdarus. Dabar, kai apie tai kalbame, viskas atrodo taip siurrealu, lyg iš kokio serialo „Vikingai“.

– Ne vieną pirkėją tenka edukuoti, ypatingai jaunimą – tikrai būna, kad neskiria mėsos rūšių arba prisipažįsta, kad niekada negamina, tik produktus superka, – pečiais gūžteli Artūras. – Bet man nesunku patarti, paaškinti, neretai būna, kad ir receptą vieną ar kitą pasiūlau, o už tai juos išbandę pirkėjai dar grįžta ir padėkoja.

Patarimai, kaip atskirti šviežią mėsą

Pirkėjai, kaip tikina Artūras, jau nuo pirmų dienų jam dovanoja daugiausiai motyvacijos.

– Gerais žodžiais dosniausi jauni žmonės. Su jais ir pajuokaujame, ir pasikalbame. Šita nauja, Gilužio gatvės „Maxima XX“ atsidarė tik spalio 25, o aš jau pastovių klientų turiu, – džiaugiasi Artūras. Ir nuostaba, kodėl būtent jis „Maximos“ iniciatyvoje, kviečiančioje pastebėti ir įvertinti jos komandos narių darbą, tapo mėnesio klientų herojumi, kažkaip nekyla – iš to, kaip kalba apie savo darbą, matyti, kad pardavėjas jį ne tik puikiai išmano, bet ir myli.

Kadangi jau tokia proga, galvoju, pasinaudosiu tarnybine padėtimi ir paklausiu kelių mėsos pardavėjo patarimų. Pirmasis, žinoma – kaip atskirti šviežią mėsą?

– Svarbiausia – mėsos rausvumas. Ji neturi būti melsva ar pilkšva. Šviežia jautiena yra tamsiai rausva, o šviežia kiauliena – šviesiai rausva, riebalai balti, nepageltę. Jeigu turite galimybę paliesti, pabandykite įspausti mėsą pirštu. Jei mėsa šviežia, duobutės turėtų greitai nebelikti. Žinoma, svarbu, kad mėsa nebūtų gleivėta, šlapia – mėsos paviršius turi būti šlapias, oda, tarkim, kiaulienos – ne lipni, o sausa.

Receptai – pradinukams ir asams

Ką ir kaip gaminti Artūras patartų tiems, kurie prisibijo virtuvės ar niekada nėra ruošę mėsos?

Mėsininkas tikina – niekada neprašausite mėsą kepdami folijoje arba troškinimo maiše, orkaitėje.

– Jei norite, kad vištienos krūtinėlė neprarastų drėgmės, padarykite joje įpjovas, o į jas įdėkite su žolelėmis ir prieskoniais sumaišytos varškės. Lygiai taip pat folijoje galima kepti ir kiaulienos nugarinę, – pataria.

Didžioji meilė – konditerija

Štai, ir vėl nejučia grįžtame prie konditerijos. Mokantis jos subtilybių bėga laisvos Artūro dienos – įprastai „Maximos“ darbuotojai dirba „4 darbo dienos/4 laisvadieniai“ grafiku.

– Konditerija reikalauja nemažai kantrybės, bet mane ji labai traukia. Saldūs kremai, užpilai, pertepimai – man patinka eksperimentuoti, bandyti, – šypsosi Artūras, kuris net ir prizą už klientų herojaus titulą išsirinko pagal savo hobį – virtuvėje jau stovi virtuvinis kombainas. – Galiu ir smėlinę tešlą su juo pagaminti, ir koktelius suplakti – tikrai naudoju.

Na, o nuo ko reiktų pradėti mokytis konditerijos, jei kulinariją jau perpratome, šypsausi Artūrui – nuo keksiukų?

– Daugelis taip galvoja, bet, tiesą pasakius, man atrodo, kad tortą iškepsite greičiau. Aš pertepimui mėgstu maskarponės sūrį sumaišyti su jogurtu, kad nebūtų taip riebu, o į masę įpilti mėlynių, vyšnių sirupo ar kavos ir grietinėlės likerio – paprasta kaip du kart du.

Po šitiek skanių palinkėjimų skaitytojams, tradiciškai paprašau Artūro palinkėti kažko sau pačiam.
– Niekada nenustoti eiti į priekį ir, svarbiausia, nepaslysti, – nusijuokia. – Reikia kasdien savyje rasti jėgų ir reikia tobulėti. Čia, „Maximoje“, aš jaučiuosi paaugęs, tiek kaip profesionalas, tiek kaip žmogus, kurį gerbia.


Na, o jei mylima kasininkė, kasininkas, kepėjas, mėsininkas ar salės darbuotojas paaugino jūsų šiandienos nuotaiką, pažadino jūsų šypseną, padėjo rasti ieškomą prekę, patarė ar apsipirkimą padarė dar malonesniu, padovanokite jiems savo padėką. Įvertinti ir pagirti tuos, kurie dėl jūsų daro daugiau, galite mobiliojoje „Maxima“ programėlėje, skambindami telefonu 8 800 200 50 arba paspaudę šią nuorodą.


TURINYS PARUOŠTAS BENDRADARBIAUJANT SU

#REKLAMA

Rimantė Kulvinskytė

Rimantė Kulvinskytė

Esu žurnalistė, televizijos ir radijo laidų vedėja, mama, žmona, dukra ir draugė. LAIMĖS DIETA yra mano kelionė ir bandymas sujungti visus šiuos vaidmenis taip, kad kiekviename jų jausčiausi laiminga. Čia dalinuosi savo asmeniniais išgyvenimais, patirtimis ir pamokomis, kurios suteikia drąsos pradėti dieną. Labai tikiuosi, kad čia rasi kažką artimo sau.
Patiko straipsnis? Paremkite puslapį Patreone (spauskite mygtuką, esantį žemiau).